La clau per a aconseguir preus justos i aliments de qualitat

LinkedIn
Twitter
Facebook

Un SPG a la província de Castelló

Persones productores i consumidores de productes agroalimentaris de la província de Castelló van protagonitzar una trobada per a trobar una manera d’acordar condicions justes de venda i aliments de qualitat. La trobada va ser organitzada el passat divendres, aprofitant la presentació dels “I Premis Llaurant un Futur Sostenible” i el “II Concurs de Betxí amb tomata”, la Fundació Novessendes junt amb l’ONGD PANKARA.

L’encontre va ser acollit pel Café Torres, a la plaça Major de Betxí, i tenia com a objectiu començar a consolidar un Sistema Participatiu de Garantia (SPG). Aquests sistemes estan constituïts per un grup de persones productores i consumidores de productes agroecològics i de proximitat. Inicialment, aquest grup posa en comú de forma assembleària les idees generals que tenen com a objectius, com obtenir un preu just pels seus productes o tindre la certesa que els seus aliments estan lliures de tòxics.

Una volta es consolida el grup, es duen a terme decisions de forma participativa sobre el reglament intern que pot abastar diversos aspectes, com la forma de producció o els preus dels aliments, i que es bassa en la transparència i la confiança dintre del grup.

Aquests sistemes donen molta flexibilitat, ja que les normes internes són designades pel grup, podent-se modificar si el grup ho creu convenient. També dona a qui produeix la garantia de vendre tota la seua producció a un preu just, car que produiran concorde a la demanda del grup i es fixaran els preus entre totes les integrants. I es garanteix el consum d’aliments produïts d’acord amb les decisions preses de forma conjunta.

En definitiva, els SPG es basen en la confiança, la transparència i el fet d’apropar a les persones productores i consumidores de productes agroalimentaris, fent-les col·laborar en les decisions internes, i humanitzant i fent valdre la tasca de la producció d’aliments. L’encontre va ser fructífer, acudint al mateix 31 persones entre productores i consumidores, i comprometent-se a formar-ne part fins a 18 de les quals varen assistir. Al pròxim encontre, al mes d’octubre, es continuarà desenvolupant el Sistema Participatiu de Garantia originat a Betxí, si vols formar part, no dubtes en apropar-te.

Aquesta acció forma part del projecte Llaurant un Futur Sostenible, finançat per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.

Etiquetes

Altres notícies

II Jornada Llaurant un Futur Sostenible en l’UJI

El pròxim 9 de març celebrarem la II Jornada Cap a una alimentació justa i sostenible; Recuperant la...

Reivindiquem una agricultura justa i un consum responsable a l’UJI

Aprofitant la celebració de la III Fira de Consum Responsable de l’UJI, organitzada pel Vicerectorat de Responsabilitat Social,...

Quins hàbits de consum tenim en Castelló?

En la campanya Llaurant un Futur Sostenible volem saber quins hàbits de consum tenim a Castelló, per això...